Elan Βάφτιση-Παιδικό Πάρτι

όλα για εκείνη τη σημαντική μέρα…

Γλυκίσματα βάπτισης

στο Ιανουαρίου 23, 2012

Το κέρασμα είναι χαρακτηριστικό που μας διακρίνει και δεν θα μπορούσε να λείπει από μία τόσο σημαντική ημέρα όπως αυτή της βάπτισης του παιδιού σας. Από τη μία άκρη στην άλλη της χώρας τα κεράσματα είναι διαφορετικά αλλά η αξία τους είναι ίδια. Ας δούμε μερικά από αυτά και μη διστάσετε να μας πείτε κι εσείς τι κέρασμα κάνουν στο δικό σας τόπο.

ΚΡΗΤΗ : Παραδοσιακή συνταγή είναι τα ξεροτήγανα 

Με κύρια συστατικά ους αρχηγούς της κρητικής παραγωγής (μέλι, πορτοκάλι & ελαιόλαδο) ο γάμος και η βάπτιση γιορτάζεται με κέρασμα το ξεροτήγανο. Το έθιμο ξεκινά από το Βυζάντιο και το συναντάμε συχνά και στο Ιόνιο. Η κατασκευή τους θέλει πολύ τέχνη και υπομονή και δεν είναι για ερασιτέχνες!!!

Υλικά: 
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
2 έως 3 κουταλιές της σούπας νερό
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Τριμμένα καρύδια
Κανέλα σε σκόνη & Μέλι

Εκτέλεση:
Σε μια γαβάθα ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το χυμό του πορτοκαλιού, δύο κουταλιές λαδιού και το νερό, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για μια ώρα. Στη συνέχεια, απλώνουμε τη ζύμη σε στρώσεις λεπτές σα χαρτί, πάνω σ’ ένα τραπέζι αλευρωμένο από πριν και κόβουμε φέτες περίπου 10Χ15 εκατοστών. Γαντζώνουμε τη μια άκρη της λωρίδας με ένα πιρούνι και βυθίζουμε στο καυτό λάδι κρατώντας με το άλλο χέρι μας την άλλη άκρη. Στριφογυρίζουμε το πιρούνι ώστε η ζύμη να τυλιχτεί γύρω του σαν ελατήριο ομοιόμορφα. Το αφήνουμε να τηγανιστεί για 1 λεπτό και το βγάζουμε πριν καεί ή πριν πάρει χρώμα. Στραγγίζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τηγανιστούν όλες οι λωρίδες.Τις βγάζουμε, μόλις ροδίσουν ελαφρά. Τέλος, απλώνουμε τις φέτες της ζύμης σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί, για να ρουφήξει το λάδι και τις περιχύνουμε με το μέλι, τα καρύδια και τη κανέλα

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ & ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Παραδοσιακή συνταγή είναι τα ξεροτήγανα παστέλι 

Στη Σίφνο, τη Ρόδο και την Κάσο το παστέλι είναι συνδεδεμένο με τα μυστήρια του γάμου και της βάπτισης. Κύρια συστατικά εδώ είναι το σουσάμι και το μέλι σε αναλογία 60/40. Στη Ρόδο, όπου ονομάζεται μελεκούνι, καρυκεύεται με κύμινο και κανέλλα. Στην Κάσο βάζουν και καρύδια στο μείγμα. Στην Άνδρο, την Τήνο και τα Κουφονήσια σερβίρεται πάνω σε φύλλα λεμονιού ενώ στην Αμοργό το προσφέρουν με κύμινο.

Υλικά: 

  • 100 γραμμάρια σουσάμι λευκό
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • ένα μικρό κομματάκι ξυνό (μέγεθος μικρού καρφιού)
  • 1/3 κρασοπότηρου νερό

Εκτέλεση:
Kαβουρντίζουμε το σουσάμι σ’ ένα ταψί.
Σε μια κατσαρόλα ροδίζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ξυνό μέχρι να δέσει το μείγμα. Προσθέτουμε και το σουσάμι. Στη συνέχεια ρίχνουμε σε καθαρό και στεγνό μαρμάρινο πάγκο. Aνοίγουμε με πλάστη το παστέλι και με λαδωμένο μαχαίρι το κόβουμε σε κομμάτια. Mόλις κρυώσει καλά είναι έτοιμο και τραγανό.

ΣΚΥΡΟΣ: Παραδοσιακή συνταγή είναι οι τηγανίτες 

Αν βρεθείτε στη Σκύρο παραμονές κάποιας βάφτισης, θα διαπιστώσετε ότι η πρόσκληση δε γίνεται με το κλασικό τυπωμένο προσκλητήριο με την αναγγελία του χαρμόσυνου γεγονότος. Από το πρωί οι γυναίκες του σπιτιού ετοιμάζουν τις τηγανίτες, που πρέπει να προσφέρονται φρέσκες. Οι γονείς του παιδιού που θα βαφτιστεί, περνάνε από κάθε σπίτι του χωριού και προσφέρουν τηγανίτες με μέλι, σε ένα πιάτο τυλιγμένο σε καθαρό πανί. Το έθιμο θέλει, οι προσκαλεσμένοι να επιστρέψουν το πιάτο άπλυτο!!! τέλειο;!

Υλικά:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 γρ. ξηρή μαγιά
  • 60 ml. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό
  • ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπώλ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να τρίβουμε με τις παλάμες μας να υγραθεί ομοιόμορφα το μείγμα. Προσθέτουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και το νερό, μέσα στο οποίο διαλύουμε την μαγιά. Ζυμώνουμε καλά για 3′ λεπτά, φροντίζοντας να έχουμε συνεχώς λαδωμένα χέρια. Τοποθετούμε την ζύμη σε ζεστό σημείο και την αφήνουμε σκεπασμένη για 2 ώρες. Κατόπιν πλάθουμε λεπτά μακριά κορδόνια, με τα οποία, δημιουργούμε μία σπείρα. Βάζουμε το λάδι να κάψει καλά και τηγανίζουμε τα λαλάγγια. Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Περιχύνουμε με μέλι και σερβίρουμε!

BOΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Παραδοσιακή συνταγή είναι τα ψωμιά 

Στη Θράκη το ψωμί ήταν σύμβολο ευτυχίας και ευημερίας και προσφέρεται σε όλες τις οικογενειακές χαρές. “Μπουγανίκια” και ”κάκανα” (κουλούρια) έφτιαχναν σε πολλά μέρη της Θράκης για τα νεογέννητα. “Δουντόπιτα” για το πρώτο δόντι του παιδιού, “στρατόπιτα” για το πρώτο περπάτημά του.

Στις βαφτίσεις μοίράζαν γλυκά παξιμάδια, ενώ με περιποιημένο ψωμί οι μάνες της Σαμοθράκης ανταπέδιδαν τα δώρα, που έστελνε ο νονός στο παιδί της την παραμονή των Φώτων τα τρία πρώτα χρόνια.

useful links:  γάμος βάπτιση δεξίωση ELAN

source: http://www.grecotel.com/crete/agreco/xerotigana_gr_2364.htmhttp://www.topsyntages.gr/http://greekcook.gr/
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: